Keskusmuisti - RAM muistit tietokoneisiin ja kannettaviin

RAM eli keskusmuisti on lyhennys sanoista Random Acess Memory toimii puskurina kovalevyn ja prosessorin välillä. Keskusmuistin avulla kone pääsee käsiksi muistiin tallennettuihin tietoihin ilman että sen tarvitsee lukea tietoja muista muistin osista. Meiltä CDON.COMilta löydät RAM-muisteja eri hintaluokissa ja malleissa, kannettaville sekä pöytämallisille tietokoneille. » Lue lisää keskusmuisteistamme

Mikä on RAM-muisti?

Tietokone työskentelee jatkuvasti eri tyyppisten muistien kanssa, esimerkiksi kovalevyn, flashmuistin sekä cachemuistin kanssa. Kovalevy sopii suurelle datamäärälle, mutta tämän vuoksi prosessori ei pysty myöskään tehokkaasti hakemaan dataa kovalevyltä. Kun prosessori on tehokas, vaaditaan nopeampi muisti jonka kanssa prosessori voi työskennellä. Tämän vuoksi RAM- eli keskusmuisti tallentaa datan jota prosessori tarvitsee tilapäisesti tai lähitulevaisuudessa.

Kuinka paljon keskusmuistia tarvitset?

On hyvä mikäli sinulla on käsitys siitä kuinka pajon keskumuistia järjestelmäsi tarvitsee. Jokainen keskusmuisti täyttää eri tarpeen koosta riippuen. Valitse keskusmuisti sen mukaan, millaisen kapasiteetin haluat koneellesi. Mitä suuremman keskusmuistin valitset, sitä enemmän tietoa kone voi tilapäisesti tallentaa ja myös hakea. Tämä tarkoittaa sitä että voit käyttää useampia ohjelmia yhtäaikaa ilman vaikutusta suorituskykyyn.

4 GB RAM-muisti

4 GB on hyvä vaihtoehto jossa niin hinta kuin suorituskyky ovat tasapainossa. 4 GB keskusmuisti toimii hyvin myös vaativimpien pelien sekä kuvan-ja videonkäsittelyn kanssa. Muista että eri koneissa on eri rajoituksia; 32-bittinen kone selviytyy korkeintaan 4 GB keskusmuistista (mukaanlukien näytönohjaimen muistin sekä muut muistit joita kone käyttää). Mikäli päivität nykyaikaisempaan 64-bittiseen systeemiin voi keskusmuistin määrää lisätä.

8 GB RAM-muisti

Suuremman 8 GB RAM-muistin valitseminen voi olla hyvä vaihtoehto mikäli rakennat uuden järjestelmän johon haluat investoida myös tulevaisuudessa, tai pelikoneen muhealla suorituskyvyllä. 8 GB keskusmuisti tulee tarpeeseen myös ammattimaisemmassa ympäristössä kuten työkoneessa jonka tulee pyörittää raskaampia ohjelmistoja, jotta voit tehdä töitä useamman ohjelmiston kanssa yhtäaikaisesti.

12-16 GB RAM-muisti

Keskusmuistia on tietenkin hyvä olla reippaasti, mutta pidä mielessä että käytettävyydessä saattaa olla yläraja. Esimerkiksi koneen emolevy kenties selviytyy vain tietystä määrästä keskusmuistia, mutta tämän voit tarkistaa emolevysi tiedoista. 12-16 GB keskusmuisti on suuri ja hyvä valinta intensiiviseen työskentelyyn joka vaatii paljon muistia.