Näytönohjaimet

Hyvä näytönohjain voi olla ratkaiseva tekijä tietokoneesi tehokkuudessa. CDON.COMilta löydät näytönohjaimet eri hintaluokissa monilta eri valmistajilta. Onko aika lisätä tietokoneesi suorituskykyä? Me autamme sinua valitsemaan oikean! Lue lisää alla olevasta oppaasta...

Teknologian kehitys vaatii paremman näytönohjaimen

Pelien ja ohjelmistojen kehittyessä vaaditaan näytönohjaimelta myös jatkuvasti enemmän. Tehokas näytönohjain on tärkeä jos pelaat tai työskentelet vaativien kuva- ja videokäsittelyn parissa. Useimmissa tietokoneissa on sisäinen näytönohjain, mutta jos vaadit keskivertaista parempaa kannattaa miettiä laitteistosi päivittämistä.

Ulkoinen näytönohjain tehokkaaseen suorituskykyyn

Kannettavissa ja edullisemmissa pöytäkoneissa on usein sisäinen näytönohjain. Nämä ovat usein hieman hitaampia, eivätkä ne ole vaihdettavissa. Mikäli vaadit tietokoneeltasi paljon, kannattaa harkita ulkoisen näytönohjaimen hankintaa. Ulkoinen näytönohjain takaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn. Näin ollen sinulla on myös mahdollisuus päivittää sitä tarpeen vaatiessa.

AMD ja Nvidia – tavallisimmat valmistajat

AMD ja Nvidia ovat tavallisimmat näytönohjaimet, mutta valikoimastamme löydät myös monia muita merkkejä, kuten Gigabyte, Sapphire, XFX, Asus, MSI, Powercolor, EVGA, Zotac ja Gainward.

Mitä kannattaa ottaa huomioon näytönohjainta valitessasi

Näytönohjainta ostaessa on hyvä pitää muutamia seikkoja mielessä. Kun tiedät mitä haluat ja mihin hintaan, kannattaa varmistaa, että uusi näytönohjaimesi on yhteensopiva tietokoneesi liitännän kanssa. Uusissa tietokoneissa ja näytönohjaimissa tavallisin liitäntä on PCI-Express (lyhennettynä PCIe). Vanhemmat tietokoneet ja näytönohjaimet käyttävät niin kutsuttua AGP- tai PCI-väylää.

Yhdistä useampi näytönohjain tehokkuuden lisäämiseksi

Mikäli sinulla on korkeat vaatimukset esimerkiksi pelien suhteen, voit käyttää useita näytönohjaimia samanaikaisesti. Varmista kuitenkin, että tietokoneesi emolevy tukee useita näytönohjaimia. Teknologia joka mahdollistaa tämän on nimeltään (valmistajasta riippuen) AMD CrossFire, ja Nvidia SLI (Scalable Link Interface).

Mitä kaikki termit tarkoittavat?

Näytönohjainta valitessasi törmäät varmasti useisiin teknisiin termeihin. Olemme koonneet alle muutamia tärkeimpiä termejä selityksineen:

Väylätyyppi

Tietokoneen ja näytönohjaimen välinen liitäntätyyppi.

GPU

Lyhennys Graphics Processing Unitista, joka on pieni prosessori näytönohjaimessa.

Core clock

Määrittää näytönohjaimen GPU:n työstämän taajuuden. GPU toimii sitä nopeammin mitä korkeampi luku on.

Memory clock

Määrittää ohjaimen muistin nopeuden. Korkeammat luvut tarkoittavat parempaa suorituskykyä.

Memory bandwidth

Luku- ja tallennusnopeus. Mitä suurempi luku on sitä nopeammin näytönohjain toimii.